65. Uluslararası Nasreddin Hoca Şenliği geleneksel dellalın davullar eşliğinde Akşehir Belediye Başkanı Dr. Ahmet Nuri Köksal’ı şenliğe davet etmesi ile başladı.

Başkan Köksal davulun tokmağını alarak, “1959 yılından bu yana Akşehir halkının büyük bir imeceyle 800 yıldır bağrında yatmakta olan Nasreddin Hoca’sına en üst bilinçle sahip çıkmasının somut nişanesi olan Nasreddin Hoca Şenliğimizin bu yıl 65.’sine erdik. Şenliklerimiz kutlu, ağızlarımız tatlı olsun. Hocamızın kıvrak zekasıyla hayatın içinde her alanda Türk halkına tercüman olmuş fıkraları, nükteleri bundan sonra da Akşehir’den tüm Türkiye’ye ve tüm insanlığa mesaj vermeye devam edecektir. Nasreddin Hoca hem yaşadığı dönemde hem de aradan geçen yüzlerce yıldan bugüne halkın tercümanı olmuş, ezilen kitlelerin zalimlere karşı sesi olmuştur. O nedenle dünyanın her yerinde özellikle Gazze’de, başka yerlerde mağdur olan, eziyet çeken insanlarımıza bu şenliğimiz vesilesiyle Hocamızın ferahlık, esenlik ve manevi dileklerini gönderiyoruz.” dedi.

Başkan Köksal; “Bir vuralım ki davula tokmağı, dünya bizi duysun. Dünya Türkiye’yi duysun. Cumhuriyet’in ikinci yüzyılında Türkiye yüzyılının başladığını duysun. Hayırlı uğurlu olsun.” diyerek davulu çalıp şenlikleri başlattı.

Belediye’den ayrılan dellal, Akşehir Hükümet Konağı'na geçerek Akşehir Kaymakamı Mehmet Özel'i makamında ziyaret ederek kendisini de şenliğe davet ettiler.

 DSCF4993DSCF5007DSCF5059

Temsili Nasreddin Hoca: “Tüm Dünya Çocukları Gülsün Diye Göle Mayamızı Çalıyoruz”

Programın devamında Nasreddin Hoca’yı şenliğe çağırmak için türbesine gelenlerden Akşehir Belediye Başkanı Dr. Ahmet Nuri Köksal; “Dünyanın tanıdığı en büyük Akşehirli Nasreddin Hoca, yine bir 5 Temmuz günü, 800 yıldır yattığın senin şehrin, Akşehir’in torunları senin adına 65 yıldır düzenledikleri şenliklerine davet için buradalar. Senden aldığımız feyzle senin nüktelerin, mizahın, kıvrak zekân ve güldürürken düşündürdüğün fıkraların, hayatımızın hep rehberi olarak devam etti. İyi ki sen bizim, iyi ki biz de seniniz. Akşehir ve Nasreddin Hoca kadar ayrılmaz bir ikili çok nadir bulunur. Bu şehrin her sokağında her evinde havasında suyunda senin izin var hocam. Ölümüzde, dirimizde, düğünümüzde ve derneğimizde, duamızda elimizde hep sen varsın hocam. Senin adına 6 gün boyunca hem misafirlerimizin hem de torunlarının seni anacağı, paylaşacağı ve kucaklaşacağı sevgi ile birbirlerine gülümseyen yüzlerle kardeşlik ellerini uzatacağı şenliklerimize şeref verir misin, çömezlerini, kepçeni ve kaşığını alıp aramıza katılımısın hocam.” dedi.

Nasreddin Hoca Türbesinden şenliğe çağrılan Temsili Nasreddin Hoca İlker Ayrık Akşehir Belediye Başkanı Dr. Ahmet Nuri Köksal’ın çağrısının ardından öksürerek türbesinden çıktı.

DSCF5147DSCF5164DSCF5187DSCF5217DSCF5261DSCF5284

Hoca; “Merhaba dünya, merhaba dünyanın merkezi, merhaba torunlarım, torunlarımın torunları ve 816 sene önce geldiğim 740 sene önce bedenen göçtüğüm bu topraklardan hepinize merhaba diyen Temsili Nasreddin Hoca İlker Ayrık; “Buraya gelişteki yoğun trafik sebebiyle bu saati bulduk. Aslına bakarsanız oradan buraya pek bir trafik yok bildiğiniz üzere. Özel bir izinle geldim ama buradan oraya çok büyük bir trafik var.  Buradan oraya kendisini çok önemli hissedenler dünyadayken diğer tarafa gidiyorlardı. Yolda sağ olsunlar çevirdiler ve dediler ki; Hocam gittiğiniz yerle ilgili bir tavsiyen var mı, dedim ki geçti. Herkesin en çok merak ettiği şey köprü çünkü buradaki köprülerin son zammından sonra dedim ki yok orada para geçmiyor. Para ile imanın kimde olduğu belli olmuyor.” dedi.

Kortej eşliğinde maya çalmak için Akşehir Çayı’na gelen Temsili Nasreddin Hoca İlker Ayrık; “Bu sene göle maya çalarken niyetimiz, tüm dünyada maalesef acımasız savaşlar olurken ve bundan en çok çocuklar zarar görürken, tüm dünya çocukları gülsün diye göle mayamızı çalacağız. Ama bu sene bir farklılık var. Ya tutarsa demeyeceğiz, illa tutacak diyeceğiz ve illa tutmalı diyeceğiz.” diyerek Akşehir Çayı’na maya çaldı.

DSCF5295DSCF5338DSCF5383DSCF5391DSCF5404DSCF5418DSCF5440DSCF5445DSCF5470DSCF5472DSCF5490

Maya çalma törenin ardından Akşehir Belediyesi Bando Takımı öncülüğünde şenlik korteji yürüyüşü gerçekleştirildi. Kortej yürüyüşüne; AK Parti Konya Milletvekili Orhan Erdem, Akşehir Kaymakamı Mehmet Özel, Garnizon Komutanı Albay Tolga Yuvalı, Belediye Başkanı Dr. Ahmet Nuri Köksal, Tuzlukçu Belediye Başkanı Nurettin Akbuğa, Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ender Kalkan, kamu kurum ve sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri ile çok sayıda vatandaş katıldı.

DSCF5525DSCF5552DSCF5578DSCF5622DSCF5636DSCF5646DSCF5705DSCF5748DSCF5768DSCF5777DSCF5781DSCF5784DSCF5790

Nasreddin Hoca Mizah yolu üzerinden Tarihi Kilise’ye kadar devam eden kortej sonrasında paramotor gösterisi izlendi. Heyet daha sonra Tarihi Kilise‘de sergi ve sanat işlerinin açılışını gerçekleştirdi.

 DSCF5805DSCF5852DSCF5862DSCF5919DSCF5928DSCF5941

Şenliğin resmi açılış töreni Saat 20.30’da Akşehir Açık Hava Tiyatrosu’nda yapıldı.

Törene; Temsili Nasreddin Hoca İlker Ayrık, CHP Genel Başkan Yardımcısı Ali Abbas Ertürk, AK Parti Konya Milletvekili Orhan Erdem, CHP Konya Milletvekili Barış Bektaş, Yeniden Refah Partisi Konya Milletvekili Ali Yüksel, Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş, Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay, Afyonkarahisar Belediye Başkanı Burcu Köksal, Polatlı Belediye Başkanı Mürsel Yıldızkaya, Ereğli Belediye Başkanı Umut Akpınar, Tuzlukçu Belediye Başkanı Nurettin Akbuğa, Doğanhisar Belediye Başkanı Ali Öztoklu, Akşehir Kaymakamı Mehmet Özel, Prof. Dr. Alaybey Karoğlu, Prof. Dr. Aydın Ayan, Karikatürcüler Derneği Başkanı Mehmet Peker, Sanatçı Melihat Gülses ve eşi Necip Gülses ile vatandaşlar katıldı.

Açılış töreninde; Temsili Nasreddin Hoca İlker Ayrık, Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay, Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş ve Afyonkarahisar Belediye Başkanı Burcu Köksal’ın konuşmalarının ardından Altın Eşek Ödül Töreni yapıldı. Törende; Müjdat Gezen’in rahatsızlığı nedeniyle adına öğrencisi Şevket Çoruh, Erdoğan Özbakır ve Mehmet Peker ödül aldı.

DSCF6375DSCF6392DSCF6424

Şenliğin açılış töreninde konuşan Akşehir Belediye Başkanı Nuri Köksal; “Türkiye'nin en eski kültür-sanat şenliklerinden olan Akşehir Nasreddin Hoca Şenlikleri, 65 yıllık geçmişine bakıldığında Akşehir Belediyesi'nin önderliğinde Nasreddin Hoca ve Turizm Derneği’nin katkılarıyla ama çok önemli ölçüde Akşehir halkının sahiplenmesiyle, sivil bir imeceyle bugüne kadar gelmiştir. Nitekim zaten adını aldığı Nasreddin Hoca'nın 800 yıldan bu yana hala manevi varlığını sürdürmesi de gücünü ve kaynağını tamamen Türk halkından almasıdır.  Akşehirliler, bugün de yaptıkları gibi 65 yıldır hocayı her türlü sıkıntılarında, her türlü baskıda, her türlü zorlukta canlandırarak, onu yaşatarak, onun mizahıyla yaşama karşı duruş sergilemişlerdir ki mizah dünyanın en güçlü silahıdır. Ve gülmek gerçekten de devrimci bir eylemdir ve bu eylemin götüremeyeceği hiçbir sistem, düzen de yoktur. O nedenle gülmek bir anlamda yaratılmışların en şereflisi, insana da mahsus bir eylemdir.” dedi.

Afyonkarahisar Belediye Başkanı Burcu Köksal yaptığı konuşmada: “Zafer haftası bizim için çok önemli. Afyonkarahisar, Cumhuriyet'in kazanıldığı topraklardır. Yedi düvele meydan okunmuş topraklardır. Biz zaferin başkenti diyoruz Afyonkarahisar'a. Ve bu yıl 30 Ağustos'u, zafer haftasını şanına yaraşır bir şekilde, güzel bir şekilde kutlamak istiyoruz. Buradan, başta başkentimiz, göz bebeğimiz Mansur Başkanı ve bütün belediye başkanlarımızı, herkesi zafer haftasında Afyonkarahisar'a bekliyoruz. Ayrıca 24 Ağustos'ta burada düzenlenecek olan kutlamaya, organizasyona, o coşkuya da Afyonkarahisar olarak ortak olacağız. Kurtuluş ateşini, Akşehir'den başlatıp aynı atalarımızın, dedelerimizin yedi düvele meydan okuduğu gibi Kurtuluş Savaşı'nı kazandığı Afyonkarahisar'da, Kocatepe'de devam ettirip en son İzmir'de bu finali yapacağız. Geçmişte de böyle yapmıştık. Dedelerimizin, atalarımızın izinde hep birlikte yürüyeceğiz. Cumhuriyet’in kazanıldığı topraklarda birlikte omuz omuza büyük bir coşkuyla Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün izinde bu coşkuyu kutlayacağız.” dedi.

Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay yaptığı konuşmada: “Medeniyetimizin en münevver şahsiyetlerinden olan, bugün yüzümüzü tebessüm ettiren, Nasreddin Hoca’mızı anmak için bir aradayız. Nasreddin Hoca’nın zekâsı ve ince mizah anlayışı sadece Anadolu'da değil tüm dünyada insanlara ders veren bir bilgelik kaynağıdır. Onun hikayeleri nesilden nesile aktarılan, güldürürken düşündüren en kıymetli hazinelerdir. Bizler sadece gülmece ve nüktedanlıkla değil, bilge sözleriyle öne çıkan hocamızı kendimize ilham alıyor ve şehrimizi yönetirken Nasreddin Hocamızın vermiş olduğu öğütlere sıkı sıkıya sarılıyoruz. Bugün yine hep birlikte güzel bir programla Nasreddin Hoca’mızı anıyoruz.” dedi.

Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş: “Milletler neden uzun yaşar? Milletler, geçmişini, tarihini, kültürünü, milli ve manevi değerlerini unutmadığı sürece çok uzun yaşar. Bunlar yerine göre ailedir, yerine göre elle tutulan değerlerdir, yerine göre elle tutulmayan, somut olmayan kültür mirasıdır. Kuşaktan kuşağa bunlar yayılır. Türk’ün simgesi nedir? Türk'ün kimseye ait olmayan, ta Orta Asya'dan beri getirdiği kültürün bir parçası olan simge nedeniyle bugün Avrupa'nın her yerinde bir tartışma çıktı. Halbuki Almanya'nın en ırkçı partisinin sembolü kartaldır. Almanya Cumhurbaşkanı onun önünde her türlü konuşmasını yapıyor ve hiç kimse suçlamıyor. İşte milli, manevi değerlerimizden birisi bozkurtsa, birisi Nasreddin Hoca'dır, Yunus Emre'dir. Onların öğütleridir. Onların deyişleridir. Biz bunları yaşattığımız müddetçe inşallah Orta Asya'dan Anadolu'ya taşıdığımız, İslam'la yoğurduğumuz Türklüğümüzü ve devletimizi hep yaşatacağız.” dedi.

Temsili Nasreddin Hoca İlker Ayrık ise konuşmasında: “816 yaşındayım ve 65 senedir her sene düzenli olarak bir ziyarete geliyorum. Daha sık gelmek istiyorum. Çünkü çok seviyorum burayı ama bizim de orada kurulu bir düzenimiz var. Onu kolay kolay bozamıyoruz kusura bakmayın. Ama bugün karşınızda olduğum için gerçekten çok mutluyum. Hatta diğer tarafta müsaadenizle hanımla konuşuyoruz. Diyoruz ki; aslında kalıcı olarak dönsek mi? 86 yaşında bu dünyaya gözlerimi yumdum. Eğer ki dönseydik 40-45 yaşında emekli olurdum. Emekli maaşımızla burada gül gibi sürünürdük diye hasbihal ettik. ‘Aman Hoca Efendi biz kalalım burada’ dedi. Ben de ben bilmem hanım bilir dedim.

Bildiğiniz üzere bugün fıkra diye anlatılanlar benim sağ olduğumda, sağlığımda başıma gelen olaylar. Onlar benim için fıkra değil hayatımın bir parçası. En meşhur hikayelerimden bir tanesini biliyorsunuz. Arsız ve açgözlü bir komşuma ders vermek için kazan numarası yaptım. Önce bir kazan istedim ardından bir tencereyle verdim ve dedim ki ya senin kazan doğurdu. Aç gözlü olduğu için bunu sorgulamadı. Ardından bir daha ve en sonunda dedi ki ‘Ya hocam kazan hiç ölür mü?’ Ben de durur muyum? Yapıştırdım cevabı. ‘Kazanın doğurduğuna inanıyorsun da öldüğüne niye inanmıyorsun’ diye. Yıllar geçti fıkra diye anlatıldı.” dedi.

DSCF6195DSCF6203DSCF6220DSCF6237DSCF6284DSCF6292DSCF6298DSCF6334DSCF6351DSCF6356DSCF6383DSCF6407

“Bir Baba Hamlet” Oyunu Seyirciden Tam Not Aldı.

Resmi Açılış Töreni ardından sahnelenen “Bir Baba Hamlet” oyunu büyük beğeni topladı. Usta oyuncular Şevket Çoruh ve Günay Karacaoğlu Shakespeare'in başyapıtı Hamlet’i kahkaha dolu alışılmadık bir yorumla izleyiciyle buluşturdu. Günümüzde yaşanan birçok soruna mizahla küçük dokunuşların yapıldığı oyun dekoru ve müzikleriyle seyircilerden tam not aldı.

ASHR0193ASHR0246ASHR0251ASHR0272ASHR0289