Türk edebiyatının ve Millî Mücadele döneminin usta kalemlerinden Tarık Buğra, doğup büyüdüğü Akşehir’de anlamlı bir etkinlikle anıldı. Akşehir Belediyesi tarafından düzenlenen anma gecesinde, yazarın edebi mirası ve sanat anlayışı çeşitli etkinliklerle katılımcılarla buluştu.

Akşehir Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilen programda, "Resimler, Kitap Kapakları ve Köşe Yazıları ile Tarık Buğra" adlı sergi ziyarete açıldı. Yazarın hayatına ve eserlerine dair izler taşıyan sergi, büyük ilgi gördü. Ayrıca, TRT Arşivi’nden 1978 yılına ait Doğan Hızlan- Tarık Buğra söyleşisi, izleyicilere sunularak yazarın düşünce dünyasına ışık tutuldu. Gecede sahne alan Akşehir Belediyesi Tiyatro Kulübü, Tarık Buğra’nın önemli eserlerinden biri olan Akümülatörlü Radyo eserinin okuma tiyatrosunu sergiledi.

Etkinliğe, Akşehir Belediye Başkanı Dr. A. Nuri Köksal, protokol üyeleri ve çok sayıda davetli katıldı. Başkan Köksal, anma programının Tarık Buğra’nın sanatı ve fikir dünyasını yeni nesillere aktarma açısından büyük önem taşıdığını vurgulayarak, Akşehir’in bu değerli edebiyatçıyı her zaman yaşatacağını ifade etti.

TARIK BUĞRA: AKŞEHİR'İN EDEDİ MİRASI VE YENİLİKÇİ GELECEĞİDİR

Akşehir Belediye Başkanı Dr. A. Nuri Köksal, bu anlamlı gecenin açılışında yaptığı konuşmada, “Türk edebiyatının büyük ustası, aynı zamanda hemşehrimiz Tarık Buğra'yı doğduğu topraklarda saygı ve minnetle anıyoruz. Caddesiyle, okuluyla, konutlarıyla ve heykelleriyle hem Tarık Buğra hem de başyapıtı Küçük Ağa, Akşehir’de her hâlükârda yaşamaya devam ediyor. Her yıl Akşehir Belediyesi tarafından düzenlenen anma etkinlikleriyle hep birlikte bu kültürel mirası gelecek nesillere aktarmış olacağız. Gelecek yıllarda, seçim dönemi sırasında deklare ettiğimiz gibi, Tarık Buğra adına periyodik olarak Akşehir Belediyesi tarafından ulusal çapta öykü ödülleri düzenleneceğini belirtmek isterim. Kendisi, edebiyat dünyasına Cumhuriyet Gazetesi ile merhaba demiştir. Bu geleneği, onun adıyla Akşehir Belediyesi’nin ev sahipliğinde yeni bir kültürel etkinlik olarak ileri yıllarda başlatmayı planlıyoruz. Ayrıca, Büyükşehir Belediyemizin kamulaştırdığı Tarık Buğra evi ile ilgili olarak, bu önemli mekânı şehrimize kazandırmak için de Büyükşehir Belediye Başkanımız Uğur İbrahim Altay ile birlikte görüşmelerimizi sürdürüyoruz. Umuyorum ki, bu hizmet dönemimizde gerçekleştirebiliriz.” dedi.

“AKŞEHİR'İN KÜLTÜREL MİRASINI YAŞATAN GENÇLİK VE EKİP RUHUDUR”

İlk tiyatro oyununu sergileyen Akşehir Belediyesi Tiyatro Kulübü’nü tebrik ederek konuşmasına devam eden Başkan Köksal; “Belediyemizce kurulan tiyatro kulübümüzde performans sergileyen gençlerimize bu güzel gösterileri ve emekleri için teşekkür ediyorum, iyi ki varsınız. Yıllar boyunca Akşehir’in kültür kenti kimliğini yücelten işlere imza atan, başkanlığım boyunca istikrarlı ve başarılı bir kariyer sergileyen sevgili Kültür İşleri Müdürüm Fatime Şule Doğancı ve tüm kültür birimi çalışanlarına huzurlarınızda teşekkür etmek istiyorum. Ellerinize, emeklerinize sağlık.” ifadelerini kullandı.

tarik bugra 001tarik bugra 002tarik bugra 003tarik bugra 004tarik bugra 005tarik bugra 006